10 martie 2013

Husky Siberian




Scurt istoric - caini husky au aparut prin secolul al XIX-lea, dea lungul raului Kolyma din Siberia. Find folositi la tragerea saniilor erau singurul mijloc de transport, caini au devenit o importanta vitala pentru locuitorii Siberiei.
Primii husky au parasit Siberia aproape de sec. XX, acestia au populat rapid Alaska unde au aparut cursele cu sanii trase de caini husky, Alaska find considerata a2-a tara a cainilor husky.
Numele initual al acestor caini a fost "Chukchis", acesta find schimbat de americanii din Alaska in numele de Husky Siberian.  

  
Generalitatiface parte din grupa cainilor muncitori, find folositi de locuitori Siberiei, acum indeplinesc rolul de caini de companie sau folosit la concursuri de frumusete respectiv curse de sanii. 
Sunt foarte apropiati de lupi si Malamuti de Alaska

Descriere-Dimensiuni-Greutate:
-   Sunt 3 feluri de culori -negru cu alb, maro cu alb, gri cu alb.
-   Pot avea ochi albastri sau negri respectiv un ochi negru si unul albastru. 
  Mascul 50-60 cm (la greaban), 19-29 kg,
-   Femela 47-55 cm, 15-25 kg,    


 
 Alimentatie:
- Husky nu este un caine pretentios la mancare, desi multi judeca gresit privind dimensiunile sale, alimentatia la acest caine nu va fi una scumpa, in comparatie cu alte rase de caini el se afla undeva la mijloc.Din lipsa grasimilor de peste(foca) li se pot adauga la fiecare masa oase de pui fierte si orez, este indicat sa li se adauge si un fruct pentru diversificarea gustului si obtinerea unor vitamine.

Intretinere si boli

- Este recomandata perierea lor zilnica, in climatele mai calduroase un loc cu umbra, iarba si apa in permanenta(De preferat sa fie alergati zilnic cam 30-90 minute dar nu pe caldura) in lunile calduroase este preferat sa ii tineti in locuri cat mai racoroase datorita provenientei lor.
-Acestia sunt considerati o rasa foarte sanatoasa desi sunt predispusi la anumite boli cum ar fi afectiuni ale ochilor-cataracta,distrofii ale corneei ce trebuie urmarite si tratate imediat.

Durata de viata si reproducerea:
- acestia pot depasi chiar 15-16 ani,
- femelele pot da nastere la aproximativ 5-7 pui, dar exista cazuri in care sunt fatati chiar peste 10-13 pui.

  Comportament:
- uni il descriu a fi foarte incapatanat din cauza dresajului (se plictisesc repede)
- este un caine iubitor, calm si jucaus in anumite conditii perfect pentru o familie cu copii, nu este recomandat sa ii lasati singuri pe o perioada de timp indelungata (devin distructivi) le place compania in permanenta.
- nu sunt considerati caini de paza deoarece se ataseaza repede de oameni si nu sunt agresivi cu ei (pot deveni si agresivi dar doar in anumite conditii) 
- simtul de a vana le curge prin sange deci sunt extrem de buni la vanatoare mai ales in haita, pot deveni agresivi cu alte animale-este recomandata obisnuirea lor cu alte animale de mici
- daca iesiti cu ei la plimbare, de preferat sa ii tineti in lesa mai mereu, daca le dati drumul pot pleca intr-o asa zisa "explorare" 

In general ei mai mult urla, nu stiu sa latre, dar daca is obisnuiti cu alti caini vor invata de la ei sa latre, ofera un concert destul de interesant cand incep a urla pentru ei este o distractie. 
 








 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu