10 martie 2013

Malamut de Alaska


                                                                Malamut de Alaska




Scurt istoric
Numele sau de malamut  provine de la un trib foarte impanzit in nordul Alaskei pe nume Mahlemuits (poporul Innuit). Cainele avand o forta foarte mare era folosit pe post de caraus, era foarte bun la tras saniile cu incarcaturi grele (oameni, alimente, medicamente etc). Era si un bun vanator de multe ori a fost la vanatoare cu oamenii vanand chiar foci si ursi albi. In timpul Marii goane dupa aur a fost remarcata aceasta rasa ca find una foarte folositoare.
Desi foarte des se mai fac confuzii intre rasa de caine Malamut si Husky din cauza aspectului si a marimii, dar se deosebesc prin faptul ca Malamutii sunt mai voluminosi si sunt folositi la sanii cu incarcatura fata de Husky care sunt folositi la sanii de viteza.

Malamutii de Alaska sunt foarte independenti desi sunt loiali, destepti si foarte buni pentru o familie cu copii.
 Desi are o personalitate foarte puternica acestui caine ii trebuie ca stapan un "lider", trebuie sa va dominati cainele, pentru a va considera "liderul de haita". Trebuie alergat zilnic si pus la efort, ii trebuie foarte mult exercitiu fizic pentru a se dezolvat atat fizic cat si pentru minte.
 Multi il considera un caine prost deoarece este greu la dresaj, dar pentru a reusi cu dresajul trebuie sa ii captivati atentia (se plictiseste repede). 

De multe ori nu asculta comenzile, se face ca nu intelege desi de multe ori stie ce ii cereti.


Ingrijirea

Se curata singur, seamana cu o pisica, nu are miros, nu lasa par ca alte animale (mai lasa si el dar foarte putin si rar), imbaierile nu sunt recomandate preferabil 1-3-5 maxim pe an, chiar daca se murdareste se va curata singur (depinde de substanta respecitva in cazul noroiului se va curata singur)
 

Descriere

- Mascul 59-67 cm, 39-43 kg
- Femela 55-65 cm, 35-40 kg
- Durata de viata este de 10-15 ani
- Talia - mare





Boli

Sunt predispusi la displazia de sold - articulatiile soldului isi pierd taria cea ce duce la dureri si schiopatari. Este o boala genetica de preferat a se face un control, eventual o radiografie inainte de a se reproduce.

Cancerul - aceasta boala apare des in rasele nordice - nasul find negru prinde pete de culoare rosii - rozalii, apar in sezoanele reci, dar pot disparea in cele calde, de aici si riscul de cancer deoarece pielea find depigmentata este expus arsurilor solare (recomandat ca in aceste sezoane sa i se acopere aceste parti cu o crema protectoare)

 Dilatatia gastrica - apare frecvent la caini de talie mare ( toracele adanc) , daca nu se intervine la timp viata cainelui este in pericol, din cauza acumularilor de gaze si lichide apare balonarea, poate aparea si torsiunea in jurul propiei axe, daca aceasta se roteste mai mult de 180 grade se numeste volvus, daca e sub 180 se numeste torsiune, torsiunea si volvusul necesita interventii chirurgicale (sansele de recidiva sunt 50%), pe cand dilatatia se poate remedia in cateva minute.
 Mai pot aparea si afectiuni ale vederii (atrofia retiniana si atrofia retiniana progresiva, orbirea la lumina zilei - hemeralopia), aceste probleme find determinate genetic (atentie la imperechere).









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu